A francia Michel Butor 1951-ben még a tudományos-fantasztikus irodalom közeli végét jósolta... Mekkora tévedés ! 1971-ben a francia Robert Louit szerint "a tudományos-fantasztikus irodalom behatolt a kultúra minden területére... " Óriási változás az egész világon. És a változás nemcsak mennyiségben, hanem a science fiction tartalmának gazdagodásán, művészi formáinak változatosságán is mérhető. A science fiction mint tantárgy is bevonult az egyetemekre. A rávonatkozó esztétikai, kritikai, elméleti irodalom már szinte követhetetlen. A sci-finek száz arca van, minden oldalról és minden pillanatban másnak látszik. Kalandos és filozófikus, humoros és figyelmeztető, száraz és izgalmas, tudományos és költői - mindenki megtalálja benne a kedvére valót. A Kozmosz könyvek új sorozata, a GALAKTIKA érdekes olvasmányt ad, és eligazít a science fiction labirintusaiban. Kisregényeket, novellákat, verseket, tanulmányokat, filmismertetéseket - a science fiction új és klasszikus műveit közli a GALAKTIKA.

Hátlapján ezzel az ajánlással indult útjára 1972-ben a GALAKTIKA, amely 1995-ig 175 számot ért meg. A szerkesztőség színvonalas munkájának köszönhetően számos olvasó várta az eleinte csak antológiaként, majd 1985 végétől kezdve havi rendszerességgel megjelenő kiadvány újabb és újabb számát - közöttük én is. Megszünése kitöltetlen űrt hagyott maga után a magyarországi sci-fi kiadványok között. Bármennyire is próbálkoztak a kiadók, a mai napig nem sikerült pótolni ezt az űrt a különböző antológiák kiadásával. A sorra megalakuló és aztán pár hónapos létezés után megbukó sci-fi magazinok sem tudták (tudják) pótolni a GALAKTIKA hiányát. Hiszen a GALAKTIKA az GALAKTIKA ...

Ez inspirált arra, hogy lehetőségeim szerint bemutassam a GALAKTIKA arculatát, a számok címlapjait és tartalomjegyzékét. Hiszen a GALAKTIKA által megjelentetett novellák, versek, kisregények zöme máshol nem jelent meg. Azok, akik a manapság nagy ritkán megjelenő színvonalasabb science fiction könyvek közötti űrt akarják kitölteni egy-egy régebben megjelent művel, vagy csak egy novellát keresnek - de nem emlékeznek melyik GALAKTIKA-ban olvasták - , esetleg csak egy jó sci-fit szeretnének olvasni, remélem örömmel csemegéznek majd ezeken a lapokon.

E-mail: galaktika@scifi.hu -pas-